Men denkt veelal dat een trauma alleen ontstaat door een aanrijding, overval, oorlog en andere gewelddadigheden. Maar een trauma kan ook ontstaan door pesten, emotionele verwaarlozing (bijv. nooit geknuffeld door je ouders), een uitspraak die je heeft gekwetst, financiële problemen en relationele problemen. Gelukkig zijn mensen vaak in staat om heftige ervaringen op eigen kracht te verwerken. Soms kan de ervaring zo heftig zijn, dat het negatief invloed heeft op het dagelijks leven. Je kan dan klachten krijgen zoals stress, depressie, paniekaanvallen, angsten, slaapproblemen, een slecht zelfbeeld etc. Hierdoor kan je als getraumatiseerde een enorme onmacht voelen. Dat geeft een flinke deuk aan het zelfvertrouwen en zelfrespect.
Traumatherapie wordt al jaren gebruikt. Heel vaak weten mensen wat traumatherapie (EMDR) is als ik vertel dat dit ook wordt gebruikt bij oorlogsveteranen met post traumatische stress. Door terug te denken aan de oorzaak van de trauma en tegelijk afgeleid te worden, kan het gevoel, de stress die je ervaart als je aan de trauma denkt, verminderen. De herinnering wordt niet uitgewist, maar de emotie die het oproept wordt minder heftig.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van traumatherapie? Wilt u een intakegesprek om te kijken of dit een mogelijkheid is voor u of voor uw kind? Klik dan op onderstaande button voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.